Санітарно – протиепідемічний режим – це комплекс організаційних, санітарно-профілактичних і протиепідемічні заходів, які запобігають виникненнювнутрішньолікарняної інфекції. Основними елементами комплексу заходів, які спрямовані на забезпечення санітарно-гігієнічного режиму в лікувальних закладах :
1 проведення дезінфекції
2 стерилізація
3 суворе дотримання вимог асептики та антисептики.
4 виявлення джерел інфекції
Дезинфекція - (від французького слова des — заперечення і латинського infectio — інфекція) — це знищення в середовищі, яке оточує людину, патогенних мікроорганізмів (бактерій, вірусів, рикетсій, найпростіших, грибів, токсинів).При дезінфекції знищуються в основному патогенні мікроорганізми. Цим дезінфекція відрізняється від стерилізації, при якій знищуються всі види мікроорганізмів і їх спори.
Мета дезінфекції — знищити збудника в середовищі, яке оточує людину.
Розділи дезінфекції: 1) власне дезінфекція; 2) дезінсекція; 3) дератизація; 4) стерилізація.
Власне дезенфекція — знищення тапогених міро організмів
Дезинсекція — комплекс заходів, і способів боротьби із членистоногими, що є переносниками інфекційних хвороб.
Дератизація — це комплекс заходів, що спрямовані на знищення гризунів, які є джерелами або переносниками інфекційних хвороб.
Стерилізація (від лат. sterilis — безплідний) — це знищення всіх вегетативних і спорових форм патогенних і непатогенних мікроорганізмів.
Розрізняють два види дезінфекції : 1)профілактичну і 2) осередкову.
Профілактична дезінфекція проводиться постійно, незалежно від наявності джерела інфекційного захворювання. Мета — запобігти виникненню і поширенню інфекційного захворюванню та накопиченню збудника захворювання в навколишньому середовищі.
Осередкова дезінфекція, залежно від того, на якому етапі передачі збудника інфекції вона проводиться, поділяється напоточну та заключну.
Поточна дезінфекція проводиться в осередку інфекції в присутності хворого чи бацилоносія. Мета поточної дезінфекції: запобігання розсіюванню збудника в навколишньому середовищі шляхом негайного знищення збудника інфекції після його виведення з організму хворого чи носія.
Заключна дезінфекція проводиться одноразово в осередку інфекції після ізоляції, виїзду, смерті хворого чи бацилоносія. Її мета — повне знезаражування об'єктів, які могли бути заражені збудником інфекції. Заключну дезінфекцію проводять в осередках тих інфекцій, збудники яких стійкі в навколишньому середовищі. До них належать: чума, холера, поворотний тиф, черевний тиф, сальмонельози, дизентерія, гастроентерити, коліти, інфекційний гепатит А і вірусні гепатити, поліомієліт, туберкульоз, дифтерія, менінгококова інфекція, грибкові захворювання, глистяні інвазії та деякі інші. Заключну дезінфекцію виконують дезінфекційні бригади санепідемстанції.
Методи дезінфекції: механічний, фізичний, хімічний.
Механічні методи — чищення, вологе прибирання, прання, провітрювання, витрушування, вентиляція, фільтрація. Цими засобами можна звільнити багато речей і поверхонь від пилу і бруду, а відтак — від значної кількості мікроорганізмів. Побутовий пиловсмоктувач разом з пилюкою видаляє до 98 % мікробів.
Фізичні методи
Термічні і променеві засоби — це використання високої або низької температури, висушування, ультразвуку, струмів ультрависокої частоти (УВЧ), а також надвисокочастотного (НВЧ), радіоактивного опромінення, освітлення ультрафіолетовими лампами, що мають бактерицидну дію.
Гаряче повітря або сухий жар застосовують у повітряних стерилізаторах та інших апаратах для знезараженнялабораторного посуду, інструментів. Гаряче повітря використовують також у повітряних камерах для дезінсекції одягу, матраців, подушок, ковдр або інших речей. Прасування білизни, одягу також спричиняє знезараження.
Кип'ятіння. Застосовується для дезінфекції виробів зі скла, металу, стійких полімерних матеріалів, гуми. Прикип'ятінні виробів з полімерних матеріалів усі вироби повинні бути попередньо загорнуті в марлю. Кип'ятінням знезаражують посуд, предмети догляду за хворими, білизну, іграшки.
Для дезінфекції виробів методом кип'ятіння використовується дистильована вода — час кипіння 30 хв з моменту закипання. Знезаражувана дія кип'ятінняпідсилюється при додаванні у воду соди — час кип'ятіння скорочується до 15 хв. Слід зазначити, що всі вироби повинні бути занурені у воду. Кип'ятіння проводиться в спеціальних кип'ятильниках або в закритому емальованому посуді.
Водяну пару використовують у дезінфекційних камерах з метою знезараження одягу, постільної білизни й інших м’яких речей. У парових стерилізаторах її використовують для стерилізації перев’язувального матеріалу та інструментів.
Випалювання і прожарювання за допомогою спиртівки, газового пальника чи паяльної лампи використовують для дезінфекції лабораторних петель, голок, ватних корків, пробірок тощо.
Спалювання. У спеціальних печах, ямах або на багаттях спалюють сміття, ганчірки, залишки їжі, трупи тварин тощо.
Пастеризація — це прогрівання харчових продуктів до температури 70-80 оС протягом 30 хв, що призводить до загибелі вегетативних форм мікробів, але не знищує їх спор.
Холод. Штучне заморожування патогенних збудників не призводить до їхньої повної загибелі. Однак при низькій температурі знижується кількість мікроорганізмів, а також сповільнюється їхня життєдіяльність. Тому таку обробку використовують у харчовій промисловості для консервування.
Висушування. Іноді може використовуватися саме такий спосіб дезінфекції, оскільки деякі патогенні мікроорганізмипід впливом тривалого висушування гинуть.
Сонячне світло, ультрафіолетові промені. Їх використовують для зниження бактерійного забруднення повітря і поверхонь. Ультрафіолетові промені одержують за допомогою спеціальних бактерицидних ламп, які ширико застосовуються у маніпуляційних кабінетах, операційних блоках, палатах та інших приміщеннях лікарень і поліклінік.
Хімічні методи знезараження
Хімічний метод дезінфекції базується на використанні хімічних речовин або їх поєднання з мийними засобами. Вимоги, що ставляться до хімічних дезінфекантів:
- добра їх розчинність у воді або утворення в ній емульсії;
- ефективність у якомога менших концентраціях і здатність швидко вбивати мікроорганізми;
- забезпечення знезаражувальної дію навіть при наявності органічних речовин бути;
- стійкість при збереженні;
- нетоксичність для людей.
Немає коментарів:
Дописати коментар